Pszenica jest jednym z popularniejszych zbóż w Polsce. Popyt na nią nie maleje. To dlatego, że jest ona wykorzystywana jako surowiec do produkcji różnego rodzaju produktów pokarmowych. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się pszenica ozima. Dostępnych jest jej wiele odmian, przy czym najpopularniejsze z nich to: Speedway, KWS Magic, Linus, KWS Dacanto, KWS Livius, Meister, Jenga, Artist, Kepler, Patras, Oxal, Kredo, Forum, Smaragd, KWS Ozon, Mulan, Fakir, Sailor, Praktik, Platin, Torrild, Pengar, Bamberka, Julius oraz Skagen.

Te odmiany charakteryzują się bardzo wysokim poziomem plonowania. Wykazują one plonowanie na przeciętnym poziomie 89,1 dt/ha. Ze względu na to, są one najchętniej wybieranymi odmianami przez rolników. Mniejszą popularnością cieszy się pszenica jara, jednak jest ona równie chętnie wykorzystywana jako surowiec przeznaczony do produkcji żywności. Pośród pszenicy jarej na uwagę zasługują takie odmiany jak KWS Chamsin, KWS Torridon, Monsun oraz Trappe.

Szczególną uwagę warto zwrócić na pszenicę KWS Scirocco, która jest odmianą elitarną o bardzo wysokiej zawartości błonnika. Różne odmiany pszenicy mogą różnić się między sobą m.in. odpornością na szkodliwe czynniki zewnętrzne oraz jakością i ilością plonów. Pod tym względem warto zwrócić uwagę na pszenicę elitarną, która ma bardzo wysoki potencjał plonów i bardzo wysoką liczbę opadania.

Pszenica jakościowa, podobnie jak elitarna, ma bardzo wysoki potencjał plonu, lecz nieco niższą zawartość białka. Pszenicę chlebową charakteryzuje równie wysoki potencjał plonu i dość duża wodochłonność. Pszenica mieszańcowa ma również wysoki potencjał plonów, lecz niski poziom zimotrwałości. Pszenica przewódkowa natomiast ma nieco niższy potencjał plonów i zdecydowanie wyższy poziom wodochłonności.