Pszenica ozima

Pszenica ozima pod względem gospodarczym jest najważniejszym zbożem w Polsce. Jej uprawa w 2014 roku przekroczyła dziesięć milionów ton. Dlatego, że jest ona tak pożądana i popyt na nią wciąż nie maleje, konieczne jest jej odpowiednie pielęgnowanie. A to powinno przejawiać się przede wszystkim poprzez właściwe nawożenie i stosowanie odpowiednich środków ochrony roślin. Ponadto bardzo ważny jest także dobór odpowiedniej odmiany pszenicy do warunków uprawy oraz jej przeznaczenia.

Istnieje szereg różnorodnych odmian pszenicy ozimej. Warto zwrócić uwagę na odmianę GALVANO, która charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania i bardzo korzystnymi cechami rolniczo-użytkowymi. Ponadto ta odmiana jest bardzo odporna na choroby, w szczególności septoriozę. GALVANO ma bardzo dobre właściwości technologiczne ziarna oraz bardzo dużą gęstość ziarna w stanie zsypnym. Ciekawą odmianą pszenicy ozimej jest KWS DAKOTANA, która charakteryzuje się bardzo dobrą plennością. Ta odmiana posiada bardzo wysoką zawartość białka, a dodatkowo jest bardzo odporna na wszelkiego rodzaju choroby liści. Podobne właściwości wykazuje KWS LIVIUS.

Ta odmiana należy do grupy chlebowej. Łączy ona wysoki potencjał plonotwórczy z wysokimi parametrami jakości ziarna. Najwyższym potencjałem plonowania charakteryzuje się natomiast KWS LOFT. Ta odmiana pszenicy ozimej jest bardzo odporna na choroby podstawy źdźbła, a ponadto jej cechą szczególną jest bardzo wysoka liczba opadania. Inne odmiany pszenicy występujące w Polsce to CUBUS, JULIUS, KWS DACANTO, KWS DAKOTANA, KWS MAGIC, KWS MALIBU, KWS MONTANA, KWS OZON, KWS PIUS, ROCKEFELLER, SOLEHIO. Wszystkie one, w zależności od warunków, czy przeznaczenia, zasługują na uwagę.